Het is als paardeneigenaar erg belangrijk dat je jouw paard goed verzorgd. Er komt veel kijken bij de verzorging van een paard zoals het uitkrabben van de hoeven. Zo zijn er nog veel andere taken die bij het verzorgen van een paard komen kijken. Het wordt ook aangeraden om een mestonderzoek te doen, maar hoe pak je dat aan? We gaan je er in dit artikel meer over vertellen!
Wat is het nut van een mestonderzoek?
Je kan een mestonderzoek het beste doen in het voorjaar en in de zomer. Een mestonderzoek in de herfst en winter is ook zeker niet zinloos. Wanneer een hoge EPG wordt gevonden, is het in deze periode natuurlijk zeker nuttig om te weten. Je paard moet dan namelijk ontwormd worden, maar ook als een lage EPG wordt gevonden, blijft het advies om je paard te ontwormen. Een bezoekje aan de dierenarts voor advies is dan een goed idee. Dierenkliniek Het Leijdal in Noord-Brabant is zeker aan te raden als je in de omgeving Noord-Brabant woont. Wat is EPG? Hierbij wordt het aantal Eggs Per Gram oftewel EPG geteld. Het aantal eieren per gram mest geeft een indicatie van de ernst van de wormbesmetting van een paard. Afhankelijk van de gevonden EPG uitslag dient een paard al dan niet ontwormt te worden.
Wanneer en hoe neem je een mestmonster?
Je kan het beste verse mest nemen die niet in contact is geweest met de bodem, bijvoorbeeld een mestbal van bovenop de hoop. Breng het mestmonster direct binnen of bewaar deze in de koelkast tot afgifte mogelijk is. Je kan het beste de mest van ieder dier apart nemen. Dit is omdat de uitscheiding van de eitjes individueel sterk kan verschillen en de ontworming dus ook per dier specifiek is.
Als je een paard hebt dat ouder dan drie jaar is, wordt het geadviseerd om twee tot drie keer per jaar een mestonderzoek te doen. Als je een paard hebt dat jonger is dan drie jaar, dan wordt het aangeraden om frequenter een mestonderzoek te doen. Ontworm bijvoorbeeld volgens een vast schema.
Waarom ontwormen bij een lage EPG?
Wormen kunnen in winterslaap zijn en minder tot geen eieren uitscheiden. Ze zijn dus wel aanwezig en je kan daarom het beste nog steeds ontwormen. Daarnaast zijn lintwormen moeilijk te vinden op mestonderzoek. Ook zijn paardenhorzels niet in mestonderzoek te vinden: deze overwinteren in de maag en produceren geen eitjes. Dus om het zekere voor het onzekere te nemen, kan je het beste ontwormen. Ook als er een lage EPG is.
Meer blogs lezen? Klik dan hier.
Geef een reactie