We beschouwen een paard al heel lang als een huisdier. Ze werden en worden door velen ook zo gehouden. Dat wil niet zeggen dat we ze in huis halen, maar het vertroetelen ervan is er niet minder om. Lang geleden werden de paarden alleen gehouden als werkpaarden, maar tegenwoordig zijn ze steeds meer een “maatje” geworden. Samen met je paard kun je genieten van de natuur, sport beoefenen of op een andere manier samen bepaalde dingen ondernemen. Wanneer je er een bepaalde sport mee gaat beoefenen, wil je dat je paard in een topconditie verkeerd. Daarvoor zou je een sportpaardenarts kunnen bezoeken. Deze kan je paard onderzoeken en vaststellen wat er eventueel nog aan gedaan moet worden om hem of haar in een topconditie te brengen. Hij zal kijken naar de gezondheid van het paard. Toch is het bij voorbaat niet zo dat een gezond paard een fit paard is. Om een goede gezondheid te hebben, moet het wel een goede conditie hebben.
Wat is er nodig voor het beoefenen van een sport?
Om goed een bepaalde tak van een sportonderdeel voor een paard te kunnen beoefenen, moet er gekeken worden naar bepaalde onderdelen van de fitheid. Voor verschillende disciplines heb je ook steeds weer wat anders nodig.
Coördinatie heeft een paard vooral nodig om blessures te voorkomen. Hierbij train je met je paard de moeilijke dingen vaak en kort. Je kunt om een goede coördinatie te krijgen beter twee maal op een dag een kwartier trainen, dan één maal een half uur.
Uithoudingsvermogen is vooral belangrijk bij endurancepaarden. Dat zijn paarden waarbij ze routes door de natuur afleggen die tussen de 20 en 160 kilometer lang zijn. Bij reining paarden is er een competitie waarbij de ruiters hun paarden door een aangelegd patroon moeten leiden. Dat gebeurt soms in galop of draf. Uithoudingsvermogen kun je bereiken door langdurig op een lage intensiteit te trainen.
De paarden moeten een goede kracht bezitten voor een dressuur en bij het springen. Wanneer je paard voldoende uithoudingsvermogen heeft, kun je gaan werken aan de kracht. Je kunt tijdens de training de weerstand verhogen door bijvoorbeeld een heuvel op te lopen of door zand en door water te lopen. Er komt vooral kracht kijken bij ren-, western-, en springpaarden.
Je kunt je paard sneller maken door een half uur achter elkaar door een bos te galopperen. Ook kun je intervaltraining doen. Doe het wel zoals het wordt voorgeschreven om blessures te voorkomen.
Dus je begrijpt wel dat je om je paard in een optimale conditie te krijgen en te houden je bepaalde trainingen moet doen om hem of haar zo ver te krijgen. Zorg ervoor dat je paard een blij paard wordt en blijft. Daar zul je bij de sport alleen maar plezier aan beleven.
Voorgeschreven door de sportpaardenarts
Een sportpaardenarts zal soms BC2A voorschrijven. Het is een gepatenteerde orale pasta die het paard voorziet van drie belangrijke aminozuren. De BC2A pasta ondersteunt nerveuze paarden, het helpt bij spiervermoeidheid en draagt ook bij aan het herstel.
De Electro Sport helpt de paarden bij een goed herstel na een inspanning. Afhankelijk van de mate van inspanning wordt de dagelijkse toediening verhoogd.
Lactano Sport wordt voorgeschreven wanneer een goed herstel moet plaatsvinden na een inspanning. Het is een spierbeschermer en helpt het bewegingsapparaat. De Lactano Sport van de portpaardenarts gaat verzuring van de spieren tegen. Het vermindert de frequentie en intensiteit van de spierkrampen en stijfheid.
Geef een reactie