Ben jij de trotse bezitter van een paard of pony, dan kan het een hele stap betekenen om een hond te nemen, want matcht deze wel met paarden in het algemeen? Het is daarom belangrijk te kijken naar het type hond wat je neemt en hem vanaf het begin af aan mee te nemen naar de manage.
Training hond en paard
Sommige honden zijn geboren voor de omgang met andere dieren, waaronder klein vee (schapen, geiten), maar ook paarden. Border Collies bijvoorbeeld zijn bij uitstek schapendrijvers. Dergelijke type honden is de omgang met paarden goed aan te leren. Honden die niet gewend zijn aan paarden kunnen hevig blaffen en paarden in de benen trachten te bijten, dit kan een grote chaos veroorzaken op de manege. Het volgen van een honden-paarden training kan daarom zinvol zijn. In Nederland wordt op tal van plaatsen dergelijke trainingen aangeboden, zodat hond en paard kunnen socializen. Honden die eenmaal gewend zijn aan de omgang met paarden, kunnen gewoon los mee hollen tijdens een rit.
Overige verzorging van je nieuwe hond
Vooral nieuwe baasjes zijn soms aan het aftasten welk hondenvoer nu het beste geschikt is voor de hond. Honden die eerder droogvoer aten, geef je die wel vers hondenvoer, zoals speciaal vlees voor honden? Dit verse vlees vind je in de diepvries in de supermarkt of in de dierenwinkel. Waar kies je nu eigenlijk voor en hoe weet je wat het beste voer is voor je hond?
Uitproberen van hondenvoer
Hondenvoer kun je het beste uitproberen bij je hond, door hem minimaal 2 weken hetzelfde voer te bieden. Eet hij het met smaak, of merk je juist enige aarzeling en eet hij het omdat hij nu eenmaal hongerig is geraakt? Iedere hond is verschillend; sommige honden verslinden hun bak, waar andere honden juist afwachtend zijn op wat je hen voorschotelt. Een goede pijler is dus het enthousiasme van de hond voor het voer.
Daarnaast moet hun maag/darmkanaal soms ook weer wennen aan geheel ander voedsel, zelfs wanneer je overstapt op een ander merk brokken of vleesvoer. Probeer je dus ander voer uit, meng het dan een aantal dagen met elkaar zodat hij stapsgewijs ander voer krijgt en kan wennen.
Aandachtspunten
Let op het gewicht van je hond. Merk je dat hij aankomt? Geef in dat geval wat minder voer. Blijft hij aankomen, dan kun je de keuze maken voor vers vlees voer; dit is minder calorierijk meestal en zorgt voor een andere verwerking in de maag en darmen. Vers vlees zorgt daarnaast voor compactere ontlasting.
Let ook op de vacht van je hond. Deze moet niet alleen glanzen, maar let ook op haarverlies. Wanneer hondenvoeding onvoldoende voedingsstoffen biedt, kan er beduidend meer haarverlies optreden en de vacht kan doffer raken; beiden zijn geen goed teken – je hond kan ondervoed raken.
Tot slot
Welk voer je ook kiest voor je hond, let goed op zijn gezondheid, deze kun je peilen door op het gewicht te letten, de vacht en of de hond geen diarree krijgt van het voer. Let er overigens ook op dat wanneer je jouw hond meeneemt naar de manege, hij geen paarden ontlasting eet (sommige honden zijn geneigd dit te doen). Zorg er daarnaast uiteraard altijd voor dat je hond is ingeënt tegen ziektes, zodat er geen kruisbestuivingen tussen paard en hond optreden.
Voor meer over paarden, kijk hier
Geef een reactie